Tällä tavalla nimettyä reseptiä olin tässä katsellut ja the bf:n kanssa jutellut että pitäisi kokeilla. En yleensä tee makaroonilaatikkoa, siinä ei oo miun mielestä oikein järkeä koko hommassa. Pikemminkin hyvin järjettömän oloinen juttu.
Siis keitetään makarooneja jossain suolaliemessä, plaah. Jätetään ehkä vähän raa’aksi mutta kuitenki pitää nähdä keittämisen vaivaa ja sotkea se kattila.
(Voi sen pastan kaiketi keittää vaikka lihaliemessä ja kaataa sitten lihaliemen viemäriin. Joopa joo.)
Paistetaan jauhelihaa ja sipulia, mutta ei tehdä niistä kastiketta…
Sekoitetaan nämä kaksi ja heitetään päälle munamaito, joka ei kyllä oikein kastikkeen asiaa aja. Paistetaan kunnes on sopiva. Syödään ketsupin ja pippurin ja ties minkä kanssa että maistuu joltain. Tuontyyppistä ruokaa olen tehnyt viimeiks muistaakseni noin vuoden 2002 paikkeilla.
Lasagnea tulee tehtyä ehkä jopa kerran kuukaudessa ainakin talvisin. Jos siis pastaa ja jauhelihaa nyt haluaa uunissa paistaa niin olen aina tehnyt suosiolla lasagnea. Se on hyvää.

Helppo makaroonilaatikko oli kuitenkin uteliaan apinan kiinnostuksen herättänyt kun noita reseptejä oli alkanut näkyä ja niissä oli skipattu makaroonien keittäminen kokonaan. Toki se on siis helpompaa kun yksi vaihe ja yhdet tiskit jää siitä välistä kokonaan pois. Minua kiinnosti kuitenkin tässä myöskin ja etenkin se että siis makaroonit kypsenisivät liemessä jonka maun saisi itse ikäänkuin päättää eikä sitä kaadettaisi viemäriin 🙂 Tästä innostuneena rupesin sitten keittelemään lientä. Sitä meinasi tulla aluksi liian vähän, ensi kerralla osaan ottaa heti alkuun isomman kattilan 🙂
Mutta siitä tuli hyvä, muistaisipa vaan mitä kaikkea sinne menikään. Loppujenlopuksi taisi mennä ainakin yksi lihaliemikuutio, yksi kasvisliemikuutio sekä jotain vasikanfondia. Juuresketsuppia ja bbq-soosia, sitä meni aika reilusti, ja laitan varmaan ensi kerrallakin sitä reilusti, makeutta ja savuisuutta, aah.. Myös savupaprikaa ja mustapippuria sekä suolatonta lihamaustetta, joka on kiva, siinä on kaikenlaista kuivaa kasvinosaa josta saa makua ruokaan ja sitä voi ropsauttaa reilusti kun ei ole suolaa. Jotain muutakin maustetta saattoi mennnä, ei se ole niin tärkeää ehkä lopulta. Mikä on tärkeää on että sulatin liemeen melkein koko paketin voimakasta koskenlaskijaa. Aah, ilman sitä tämä olisi ollut ehkä hyvänmakuinen mutta kuitenkin aavistuksellisesti tylsä eväs. Sitten vaan juustoinen ja suolainen ja voimakkaanmakuinen liemi parvekkeelle jäähtymään. Jäähtyneeseen liemeen heitin neljä kananmunaa ja kaadoin sen sitten vuokaan kaikkien ainesten päälle, ja lisäsin varmuuden vuoksi vielä tilkan vettä ettei vaan tule liian kuivaa. Ja eikun uuniiin ja sitten sohvalle istumaan ja jännittämään.

Noh, tuli sinne vuokaan muutakin kuin liemi. The bf ruskisti kevyen hätäisesti 700gr sikanautajauhelihaa. Siis sen verran vaan että murusteli sitä pannulla pienemmäksi muruksi. Minä pilkoin jokusen keltasipulin ja reilusti valkosipulia ja vähän purjoa sekä raastoin kolme porkkanaa. Aluksi heitin pussillisen täysjyvämakarooneja, mutta vähitellen alkoi näyttää siltä että makaroonin määrä ei ole suhteessa jauhelihaan ja koska meillä ei ollut enempää makaroonia niin heitin sekaan vielä puoli pussia täysjyvärakettispagettia. Tämä kaikki sitten huolella sekaisin vuoassa ja eipä siinä muuta. Aluksi suojasin vuokaa vähän foliolla vaikkei se peittänyt edes koko vuokaa, ja oli ehkä vähän turha lopulta.
Parempi varmistaa liemen riittävä määrä kuin säätää folioiden kanssa, luulisin.

Sohvalla istuessa jännitti että tuliko siitä nyt liian suolainen, eikai siitä vaan tullut liian suolaista, onkohan siinä kuitenkin liikaa suolaa…
Tämä huoli osoittautui hyväksi asiaksi. Ohan se varsin järkeenkäypää että koska pasta oli suolatonta ja mautonta, kasvikset suolattomia ja jauhelihassakaan ei juuri mausteita ollut niin koko ruoan onnistuminen riippuu liemen mausta (ja oikeasta määrästä) ja sen maun on syytä olla hyvä ja voimakassuolainen.

Ja kyllä, se liemi oli hyvä ja lopputulos oli tosi maukas. Juustonkin maistoi, ja muutenkin oli makua, kumpikin syöjä ilahtuneena totesi että vaikka meil on maailman parasta shirachaketsuppia niin sitä ei tähän kyllä tarvitse.

Kaikenkaikkiaan luulen että tästä tulee tähän talouteen ainakin vähäksi aikaa vakioruoka. Maanantaina kun tekee tuota ison vuoallisen niin hetkeksi voi unohtaa “mitähän huomenna lounaaksi..” -tyyppiset ihmettelyt.

Pari pointtia itselle ja mahdollisille lukijoille vielä tähän loppuun.

1) Homma pitää aloittaa liemen teosta. Siinä menee hetki että koskenlaskijan saa sulamaan ja on uskaltanut laittaa tarpeeksi suolaa sisältäviä ainesosasia and then some. Ja jäähtyminen ottaa aikansa vaikka ulkona olisi kuinka viileä syyspäivä. Eikä munia tietenkään kovin aikaisin uskalla heittää sekaan etteivät ala etuajassa kypsyä. Ja sillä aikaa kun liemi jäähtyy on aikaa suikaloida ja raastaa ja paistaa.

2) Sipulit kannattaa pilkkoa aika hienoiksi, niistä isoimmat palat eivät olleet ihan kypsyneet vaikka tuo taisi olla uunissa tunnin. Ja muitakin kasviksia kannattaa kokeilla, meillä sattumalta oli porkkanaa, sipulia ja purjoa, mutta kasvisten käytössä tuskin on juuri mitään rajoja.
Puolitetut kirsikkatomaatit antaisivat kivaa väriä ja tomaattisempaa fiilistä, paprikoistakin saa väriä.. Jos haluaa varmistua riittävästä suolan määrästä niin aurinkokuivatut tomaatit tai oliivit sekaan silputtuina, aah, varmasti hyvää.
Melkein mitä vaan mitä kaapista löytyy tai mikä on kaupassa in season voi varmaan raastaa tai silputa kunhan muistaa silputa sopivan hienoksi. Itse seuraavalla kerralla varmaan tomaattia ja selleriä testaan 🙂

3) Jauhelihan voi luonnollisesti korvata soijarouheella/härkiksellä/tonnikalalla/mitänäitänyton
tai jos itse haluaisin lihattoman version niin kokeilisin ehkä pari purkillista kypsiä linssejä jauhelihan sijasta. Siinä säästäisi taas yhden vaiheen ja vähän tiskiä jos heittäisi jotain valmista jostain purkista tai rasiasta jauhelihan murustelun sijaan 🙂

4) Munia pitää ehkä ensi kerralla kokeilla laittaa vähän enemmän, tehtiin niin iso satsi että tuo neljä oli ehkä ihan vähimmäismäärä.

5) Juuston suhteen on tietenkin myös lähes loputtomasti valinnanvaraa. Tykästyin tähän settiin sen verran että teen seuraavallakin kerralla koskenlaskijaliemen mutta esimerkiksi parmesaaniraaste tai fetamurut tuonne sekaan heitettynä olisivat taatusti kokeilemisen arvoisia 🙂 Juustokokeilut varmaan tulevat vastaan sen mukaan mitä kaapissa sattuu olemaan joskus tulevaisuudessa 🙂

IMG_20181008_175514~2.jpgIMG_20181008_181630~2.jpgIMG_20181008_183204~3.jpgIMG_20181008_193950~2.jpg

Advertisement

One thought on “Helppo makaroonilaatikko

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s