Pari taaksepäinkatselu- ja harjoituspostausta takana, joten jospa kertoisin tämän päivän kokkailuista vielä lyhyesti. Sitten olisin ehkä saanut harrastuksen uudelleen hyvään alkuun.

Lounaaksi söimme kanapastasalaattia. Siinä ei ollut mitään erikoisia ainesosasia: täysjyvämakaroonia, pieneksi silputtua broilerinfileesuikaletta, hmp:tä, seitinohueksi leikattua selleriä, porkkanalastuja, tomaattia, paprikaa, kurkkua ja päärynää. Niin ja jotain pitkulaista pikkusalaattia. Kastikkeena hunajasinappivinegrettiä ja sitruunatillimajoneesia. Oli hyvää, joskin, pastaa oli kaiketi hiukan liikaa, ehkä jopa kanaakin 🙂

Mikä ehkä on maininnan arvoista, on se että huomasin kuinka hyvin päärynä ja selleri sopivat yhteen. En tiedä olenko aiemmin tajunnut asiaa lainkaan, tuntuu että ei. Ja tämänpäiväinen päärynäkin oli, noh enemmän rapsakka kuin mehevä ja aromikas. Täytyy jatkaa kokeiluja, ehkä voileivällä, ehkä piirakassa… vaihtoehtoja kyllä keksii 😀

illallinen, eli niinsanottu herkkulautanen

Illallisessakaan ei ole mitään erityistä, tuli tehtyä tälläinen herkkulautanen. Jos joku miettii mikä on herkkulautasen määritelmä, niin siinä on tyypillisesti paljon erilaisia ainesosia, omissa kasoissaan, ei sekoitettuna. Ainesosasia on hyvä etsiä monenlaisista ruokatyypeistä, joista annan esimerkkejä kohta. Siihen kuulu myös sekä ns. kylmää että ns. kuumaa ruokaa.

Ruokatyyppi yksi

Mukana on aina useansorttista tuoretta vihannesta ja hedelmää, tässä nyt esimerkiksi tomaattia, kurkkua, jäävuorisalaattia, selleriä ja porkkanaa, ainiin ja myös sitä päärynää 🙂 Mutta mikä tahansa tuore juttu jota jääkaapista tai puutarhasta löytyy niin luonnollisesti mukaan vaan.

Ruokatyyppi kaksi

Mukana on tyypillisesti myös jotain säilöttyä, tässä esim hapankurkkua (ja hapanliemen valkosipulit kaupanpäälle) sekä öljyyn säilöttyä juustolla täytettyä vihreää pepperonia. Ilmiselvästi mahdollisia herkkuja herkkulautaselle ovat siis esimerkiksi kaprikset ja oliivit, aurinkotomaatit ja artisokansydämet sekä ties mitkä pikkelöidyt ja hapatetut jutut. Vaikka hapankaali jos siitä tykkää, kimchi, pikkelöidyt sekavihannekset… kaupoista löytyy kaikkea jännää, ja monelta jo valmiiksi kaapeista purkkeja ja purnukoita. Näissä on usein vahvaa makua joten ei tarvitse olla kuin yhtä tai kahta sorttia, mutta aah kävipä tekemään mieli artisokansydämiä tätä kirjoittaessani 🙂

Ruokatyyppi kolme

Juustot! Ei herkkulautasta ilman juustoa tai paria. Tässä nyt oli vain raejuustoa.. koska unohdin ripotella päälle grana padanoa. (Komento takaisin, myös säilötyn pepperonin sisällä oli tosiaan juustoa!) Mutta tässä ollaan taas monenlaisten vaihtoehtojen äärellä. Itse suosin esim. fetaa, mozzarellaa, vuohenjuustoa ja emmentaalia. Manchego kävisi mainiosti, kunnon viipale auraa on kokeilematta ainakin vielä mutta sekin päivä koittanee… Eri juustojen suhteen eri lähestymistapa. Pehmeät kuten vuohenjuusto ja mozzis isoina könkäleinä lautaselle vaan. Emmentaalista leikkaan tulitikkumaisia suikaleita, parmesaanista tai aah pecorino romanosta hienoa raastetta.. aijai, ei ole yhtään nälkä luonnollisestikaan kun tuollaisen lautasen juuri on tyhjentänyt (jälkiruokineen), mutta silti pystyy jos ei vatsan niin ainakin pään tasolla innostumaan juustoista 😛 Ja toki raejuusto on aina toimiva, siihen voi sekoittaa esim. valkosipulia tai mitä hyvänsä mausteita, jolloin se nousee uudelle ulottuvuudelle.

Ruokatyyppi neljä

Kuolleet eläimet. Tänään syötiin pois pakasteesta kananugettipussin jämät, ja ottaen homioon mitä kaikkea muuta tuossa on niin jätin muut eläinjutut pois suosiolla tällä kertaa. Mutta usein olen laittanut kahta eri juttua. Esim ylijääneitä lihapyöryköitä, lohta, lihaleikkeleitä. Chorizonakkia, katkarapucocktailia. Mitä milloinkin jääkaapista ja pakasteesta löytyy, mitä kaupassa sattuu olemaan, mitä mieli sattuu tekemään. Nyt ollaan jo lähellä tyyppiä viisi… joten siirrytään sinne.

Ruokatyyppi viisi

Valmissalaatit. Tämä ei ole mitenkään välttämätön, mutta usein kiva. Tyypin neljä katkarapusalaatti, tai muut vastaavat tuotteet, esim sienisalaatti tai coleslaw. Kaupan valmissalaatteja sopii lisätä tähän, jos niistä joku on omaan mieleen. Jokin savukalasalaatti voisi kanssa olla mmmm 🙂

Ruokatyyppi kuusi

Lämpimät asiat. Herkkulautaseen kuuluu aina vähintään yksi suorastaan kuuma juttu. Se voi olla mitä vaan, tähän voi hyvin itse paistaa pikkuisia mausteisia broileripyöryköitä, tai raakachorizosta voi puristaa pannulle palleroita ja paistaa hyväksi. Eli tämä limittyy nelosen kanssa helposti, kuten tänäänkin nugettien osalta. Sen ei tarvitse kuitenkaan olla näin, minulla on monesti kylmät lihat ja lämmin asia on jokin ihan muu, tänään mukana yksi suosikkini, eli rasvassa pyöritelty uunissa paahdettu/paistettu parsakaali. Toinen ehdoton suosikki on rasvassa ja mausteissa pannulla paistetut kikherneet. Tänään oli myös rosmariinilohkoperunoita.. mutta perunat ei mielestäni ole millään tapaa tarpeellisia tässä. Rasvapaistettu tai sokerikeitetty porkkana on itseasiassa paljon herkullisempi. Mieluummin tosiaan kuumaa ja herkullista parsakaalia tai kikherneitä. Myös kuuma keitetty muna sopii parsakaalin kylkeen. Kylmänä muna kuuluisi ehkä tyyppiin neljä, kylmät eläimet 🙂

Ruokatyyppi seitsemän

Ripotteet. Tähänkin ryhmään voi kuulua monenlaista, itse suosin vahvaa kovaa juustoa raastettuna (lue: pecorino), paahdettuja siemeniä ja paahdettua sipulia. Tänäänkin oli tarkoitus laittaa jotain noista, tai jopa kahta kolmesta. Mutta sitten se ruoanlaitto ei tapahtunutkaan kaikessa rauhassa vaan jalkapallon aikaan, ja ripotteet unohtuivat. Hyvää oli silti.

Yleiset kommentit

No tähän voikin sitten tulla kaikenlaista kommenttia, mutta koitan pitää lyhyenä 😀 Nämä tyypit joita luettelin ovat tietyllä tapaa keinotekoisen oloisia, koska ne menevät jonkinverran toistensa kanssa päällekäin. Sama asia voi kuulua eri kerroilla eri ryhmiin, tai samallakin kertaa kahteen ryhmään eri ryhmään riippuen miten valitsee 🙂

Mielestäni herkkulautasessa on kaksi kaiken ylimenevää pointtia. Toinen on että sen pitää olla herkullinen, joten siksi voi paistaa rasvaista ja suolaista chorizoa, ja laittaa kahtakin eri juustoa, ja päälle vielä vähän majoneesia.

Mutta yhtä tärkeä pointti on olla monipuolinen. Kun yhdelle lautaselle laittaa monipuolisesti kaikkea, niin se on osaltaan siksikin herkullinen, ja silloin sitä chorizoa riittää 50gr, ei tarvitse olla 200gr per annos. Jos tekee kahdelle, voi helposti laittaa molemmille munanpuolikkaan jne.

Mitä se monipuolinen sitten tarkoittaa? No ainakin aivan varmasti sitä, että kannattaa käyttää monipuolisesti kasviksia eri ryhmistä. Esimerkiksi: juureksista porkkanaa, raakana, paahdettuna, keitettynä, kuumana, kylmänä. Porkkana käy monella tapaa ja aina. Palkokasveista kikherneitä, pakasteherneitä, linssejä, papusekoitusta, hyviä vaihtoehtoja on paljon. Marinoidut pavut tai öljyssä ja mausteissa paahdetut kikherneet, molemmat erinomaisia valintoja mielestäni, ja hummus sopii herkkulautaselle myös erinomaisesti. Tai papu-oliivitahna. Kaaleista on myös moneksi, jo mainittujen paahdettujen parsakaalien tai coleslawn lisäksi voi tehdä kukkakaalimurua vaikka ripotteeksi pinnalle 🙂 Tai tosiaan läntätä lusikallisen hapankaalia. Paahdetut ruusukaalit, myös erinomainen valinta. Näin ruoasta tulee monipuolinen, vaikka jossain kohtaa lautasta olisikin juustoa ja sen vieressä toista juustoa. Pitämällä huolen kasvisten monipuolisuudesta herkkulautanen on silti monipuolinen, vaikka se joskus tosiaan painottuisi muuten juustoon ja rasvaiseen lihaan 🙂

Eiköhän tämä riitä herkkulautasfilosofiasta, lisään kuvan jälkiruoasta ja palailen asioihin huomenna. On uusi kokeilu suunnitteilla, erään eilen selaillessa täältä omasta blogista löytämäni jutun inspiroimana.

lauantai-ilta, hedelmäkarkkeja ja Avara luonto, melko 1986 😀
Advertisement

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s